KUNSTENISRAËL maakt mogelijkWITHIN THE EYE OF A STORM [BE'EIN HA'SE'ARA]

16-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken? 

Bassam is een Palestijn, Rami een Israëli. De mannen hebben een vriendschap die ze jaren geleden niet voor mogelijk hadden gehouden, omdat ze fanatieke strijders waren aan ‘hun’ kant van het conflict in het Midden-Oosten. Tot de tragedie toesloeg: beiden verloren een dochter aan het geweld. In plaats van haat en bitterheid kozen ze voor de high road: de vicieuze cirkel van haat en wraak doorbreken door vriendschap met elkaar te sluiten. Nederlandse première. Documentaire - Hebreeuws en Arabisch met Engelse ondertitels.

Filmmaakster Shelley Hermon is aanwezig voor een Q&A na afloop van de vertoning.