KUNSTENISRAËL maakt mogelijkTHE WORLD IS FUNNY

12-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken? 

In The World is Funny komen een paar opvallende thema’s bij elkaar. Een vrouw wordt zwanger zonder een man in de buurt te hebben gehad (zoals dat eerder gebeurde bij die Joodse familie uit het nieuwe Testament.) Een man wordt verliefd op het schaap dat hij wilde slachten voor de bar mitswa van zijn zoon ( waarbij regisseur Shemi Zarhin een knipoog geeft naar de film Everything you always wanted to know about sex van Woody Allen, waarin een van de hoofdpersonen ook verliefd op een schaap). Deze en andere onderwerpen worden geweven tot een ontroerend mozaïek van gebeurtenissen onder een groep doorsnee bewoners van de Israëlische stad Tiberias. Nederlandse première. Hebreeuws met Engelse ondertitels.