KUNSTENISRAËL maakt mogelijkSOLDIER ON THE ROOF

10-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken? 
  
In Hebron, een stad op de West Bank wonen 800 Joodse kolonisten naast 120.000 Palestijnen. De stad, die al voorkomt in de Bijbel, is een heiligdom voor Joden, moslims en christenen. Het kleine groepje kolonisten wordt constant beschermd door Israëlische soldaten, en zijn overtuigd van het recht om hier te wonen “tussen de graven van hun voorouders” - zowel voorvaders Abraham, Izaak en Jacob als voormoeders Sarah, Rivka en Lea zouden hier begraven zijn. Documentaire - Hebreeuws en Arabisch met Engelse ondertitels. 
Awards: Best Documentary - The First Appearance Secion at the International documentary festival Amsterdam (IDFA) 2012 / Best Dutch Film for 2012 at the IDFA 2012 

Filmmaakster Esther Hertog is aanwezig voor een Q&A na afloop van de vertoning.