KUNSTENISRAËL maakt mogelijkPONEVEZH TIME [ZMAN PONEVEZH]

09-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken?    

Een unieke film: in Ponevezh Time (spreek uit Ponewitch) wordt voor het eerst gefilmd in de in Bnei Brak gevestigde Yeshiva, die op het gebied van Joodse studies de evenknie is van universiteiten als Harvard of de Sorbonne. Regisseur Yehonathan Indursky komt dan ook zelf uit de orthodoxe gemeenschap en bracht drie jaar door op de superyeshiva. Daarna werd hij opgeleid tot filmmaker; hij keerde terug naar de school om er een documentaire over te maken. 

Nederlandse première. Documentaire - Hebreeuws met Engelse ondertitels.