KUNSTENISRAËL maakt mogelijkMY KOSHER SHIFTS

11-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken?  

“Je kunt doen wat je wilt, maar later zul je er spijt van krijgen als je niet getrouwd bent”, “Iedere shidoech (match) die mijn vrouw regelt is een groot succes”. Zie daar een paar van de uitspraken die de bezoekers van een klein kosher hotel in Londen doen aan receptioniste Iris. Maar Iris zit niet alleen achter de receptie; ze is ook filmmaker en legt de gesprekken die ze met de orthodoxe bezoekers heeft vast op camera. 

Nederlandse première. Documentaire - Engels en Hebreeuws met Engelse ondertitels.