KUNSTENISRAËL maakt mogelijkINHERITANCE

09-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken? 

Inheritance volgt de lotgevallen van een Arabisch-Israëlische familie, in een dorp dicht bij de Libanese grens. Terwijl straaljagers over het hoofd va de dorpelingen vliegen, probeert een familie een huwelijk te vieren. Simpel is dat niet: de 20-jarige Hajar onthuld dat ze verliefd geworden is op haar Engelse leraar Matthew, waarmee ze schande over haar familie brengt. Haar oudere broers hebben zich op andere manieren in de problemen gewerkt. Ondertussen lijdt de zachtaardige pater familias aan een fragiele gezondheid, wat de familieverhoudingen op scherp zet. 

Inheritanceis de debuut film van de alom geprezen Palestijnse actrice Hiam Abbas. 

Arabisch en Hebreeuws met Engelse ondertitels.