KUNSTENISRAËL maakt mogelijkAMEER GOT HIS GUN

11-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken?  

“Ik ben er trots op dat ik mijn land ga verdedigen, het sterkt mijn zelfvertrouwen.” Ameer is de vijfde generatie van zijn familie die in het Israëlische leger gaat. Maar Ameer is niet zomaar een soldaat: hij is een Israëlische Arabier uit het stadje Sakhnin in Noord-Israël, een moslim die vrijwillig in dienst gaat. Niet iedereen is daar blij mee. 

Awards: Special Mention - Jerusalem International Film Festival 2011 / Grand Prize - FIPA 2012 / Best international documentary - Chagrin FF 

Documentaire - Arabisch en Hebreeuws met Engelse ondertitels