KUNSTENISRAËL maakt mogelijkA BOTTLE IN THE GAZA SEA

07-06-13  Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam

Filmisreal, het festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar vindt voor de zesde keer plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voor het eerst in de maand juni.
Filmisreal 2013 vertoont de beste en nieuwste films uit Israël. Dit jaar hebben we de meeste fictiefilms ooit en maar liefst 20 Nederlandse premières weten binnen te slepen.

Zoals elk jaar biedt Filmisreal weer een veelvoud aan filmvertoningen, nagesprekken met filmmakers, studentenfilmcompetitie met een publiekjury, de festival-lounge en nog veel meer. 

De films zijn dit jaar verdeeld in drie thema’s: Film is liefde, waarin het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en lust onder de loep wordt genomen, Film is terugkijken, waarin Israël als relatief jong land terugkijkt op haar eigen geschiedenis, met een nieuwe en frisse blik, en Film is perspectief waarin een veelheid aan perspectieven getoond wordt op het conflict in Israël, vanuit de Joods-Israëlische, Arabische-Israëlische en Palestijnse kant. Hoe werkt het conflict door in het leven van alledag en de dagelijkse keuzes die mensen maken? 

Tal is 17 jaar oud, Naim 20. Zij is Joods en woont in Jeruzalem, Israël. Hij is Palestijn en woont in Gaza. Zij worden dagelijks geconfronteerd met strijd, oorlog, onderdrukking en terreur. Tal weigert te accepteren dat er alleen maar haat zou kunnen bestaan tussen de twee bevolkingsgroepen en schrijft een brief die ze door haar broer in de zee bij Gaza laat gooien.De fles wordt gevonden door Naim en een paar weken later ontvangt ze (per e-mail) antwoord van de mysterieuze ‘Gazaman’. 

Gebaseerd op het boek Une bouteille dans la mer de Gaza van Valerie Zenatti. 

Frans, Hebreeuws, Engels en Arabisch met Engelse ondertitels. 

Deze filmvertoning is onderdeel van Filmisreal educatie: teens