KUNSTENISRAËL maakt mogelijkARKADI ZAIDES | QUIET

08-12-11  De Brakke Grond, Amsterdam

“… Gebruik makend van een unieke vorm van lichaamstaal, zonder geijkte danspassen te gebruiken, gaat dit stuk, ontstaan na lange uren van discussie en oefenen, verbazingwekkend voorbij aan het Palestijns-Israëlisch conflict.” - Tatsuro Lishi, Dance Magazine

De vier personages in Quiet, Palestijnen en Israëli’s, creëren een landschap vol met elementen uit hun omgeving – agressie, compassie, verwarring en hunkering. Midden in dit intense verhaal ligt een constante zoektocht naar een plek die alle lagen van het conflict kan behelzen – een plek die rustig is. De achterliggende gedachte van dit stuk is voortgekomen uit een werkelijke nood, die gevoed wordt door toenemend geweld en wantrouwen in beide gemeenschappen. Het creatieve proces tussen de acteurs en de dansers werd gevoed door en geïnspireerd door hun onderlinge verschillen, wat leidde tot een stuk dat niet altijd even makkelijk te ervaren is, maar zeker ruimte biedt voor hoop.

Quiet was eerder al te zien in Praag, Tel Aviv, New York, Gdansk, Vancouver, Potsdam, Athene, Sevilla en vele andere steden.

Arkadi Zaides is geboren in de Sovjet Unie en verhuisde in 1990 naar Israël, toen hij 19 jaar oud was. Hij danste bij de Noa Dar Company en de Batsheva Dance Company. Sinds 2004 choreografeert hij en geeft hij les. Zijn werk is internationaal opgevoerd en kreeg lovende kritieken. Daarnaast blijft hij gecommitteerd aan gemeenschapswerk in dans, zoals in Druzen-gemeenschappen en die van Orthodoxe joden.