KUNSTENISRAËL maakt mogelijkSURPLUS AUTHORS

05-09-12 t/m 28-10-12  Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam

Michael Blum (geboren in Jeruzalem, 1966) is een kunstenaar die woont en werkt in Wenen en Montreal. Zijn werk tracht de productie van cultuur, mythe en geschiedenis kritisch te herinterpreteren. Recente tentoonstellingen van zijn werk waren o.a. Cape Town – Stockholm (On Thembo Mjobo), Mobile Art Production, Stockholm (2007), Exodus 2048, Van Abbemuseum, Eindhoven (2008) en New Museum, New York (2009), Capri in Tangerang, ruangrupa, Jakarta (2011), en Faktories und Felder, Israeli Center for digital art, Holon (2012). Hij is professor aan de the École des arts visuels et médiatiques, Université du Québec à Montréal.

Surplus Authors
Groepstentoonstelling

De menselijke neiging om zich tot anderen te verhouden maakt samenwerking wellicht de meest elementaire vorm van politiek. Dit wordt alleen al aangetoond door het hoge aantal samenwerkingsverbanden waarop onze internationale betrekkingen grotendeels zijn gebaseerd. Om inzicht te krijgen in deze vaak op macht gebaseerde relaties, brengt Surplus Authors meerdere kunstenaars bij elkaar, wiens getoonde werken een aantal breuklijnen volgen die de onderbelichte kanten van samenwerking blootleggen, zoals (kunst)geschiedkundige en sociale tekortkomingen, vertrouwen, vrijgevigheid, stimulatie, antagonisme en coöptatie. Zonder specifieke situaties te schetsen, positioneert Surplus Authors zich tegen de achtergrond van de toename in samenwerking tussen instituten, als de beloofde manier om de  huidige economische en politieke situatie te verlichten.

Als mogelijk alternatief brengt Surplus Authors een andere kwestie voor het voetlicht: is samenwerking een doel op zich, of is het een langdurig en onduidelijk proces waarin psychologische, intellectuele en politieke ontwikkelingen worden aangevochten en hersteld?

Foto: Michael Blum en Damir Niksic, still uit "Oriental Dream', single channel video, 7mn 30, 2012. Courtesy de kunstenaars.