KUNSTENISRAËL maakt mogelijkMOR KARBASI

19-11-11  Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven

Mor Karbasi | Diva met prachtige, bijzondere stem brengt oude taal tot leven.

Deze jonge Israëlische zangeres (1986), die tegenwoordig vanuit Sevilla opereert, verraste de internationale muziekscene enkele jaren geleden met haar eerste album The Beauty and the Sea. Dit album leverde lovende recensies op. In een klap werd ze in het rijtje wereldzangeressen als Mariza en Estrella Morente geplaatst. Een fraaie klassering, maar deze zegt nog niets over haar unieke zang en composities, die een oude taal tot leven brengen. Karbasi trad al op in vele landen binnen en buiten Europa: Italië, Groot-Brittannië, Portugal, Polen, Spanje, Frankrijk, Marokko en ook in de Verenigde Staten. Het publiek was altijd onder de indruk, bleek uit de pers.

Met een breed repertoire van traditionele Sefardische nummers uit het Spanje van de vijftiende eeuw, aangevuld met vernieuwende, eigen composities maakt Karbasi een nieuw publiek nieuwsgierig naar haar wortels. Karbasi zingt in het Ladino, Spaans, Hebreeuws en zo nu en dan in het Engels. Dit repertoire wordt voortgezet op Mor’s 2e cd Daughter of the Spring. Op dit album gebruikt ze naast de gitaar, piano, contrabas en percussie ook weer de bansuri (fluit) en de ûd (Arabische luit).

Mor Kabasi: “In mijn muziek hoor je mijn liefde en diepe band met het Joodse geloof en mijn liefde voor Spanje en Marokko. Ik voel mij zeer verbonden met mijn roots.” In haar muziek hoor je ook de onmiskenbare flamenco- en fado invloeden. De vrouwen in de familie zorgden voor Mor’s muzikale gevoel, de mannen voor de religieuze invulling. Daarnaast wordt Mor overigens ook geïnspireerd door grote muzikanten als Bob Dylan, Umu Kultum, Amalia Rodriguez, Madre Deus en Mercedes Sosa.

“Ik wil dat mijn publiek alles vergeet als ze mijn muziek horen, dat mensen er kracht van krijgen. En boven alles wil ik dat mensen genieten!”

Bezetting
Mor Karbasi: zang.
Joe Taylor: akoestisch, elektrisch gitaar, ut.
Andres Ticino: percussie.
Davide Mantovani: bas.

Website Mor Karbasi