KUNSTENISRAËL maakt mogelijkRUTHI HELBITZ COHEN- THE SPIDER'S STRATEGY

30-01-12 t/m 03-06-12  Museum Beelden aan Zee, Den Haag

Samen met gastcurator Ronit Eden heeft kunstenares Ruthi Helbitz Cohen een installatie gecreëerd speciaal voor het Kabinet van museum Beelden aan Zee, waarvan de bijzondere eigenschappen een integraal onderdeel van haar werk zijn geworden. Bevestigd aan draden aan het plafond, vormen de onderdelen van haar werk een web.

"Beelden van organen, ogenschijnlijk ontdaan van hun inhoud en gereduceerd tot lege hulzen: hart, longen, nieren, een embryo dat aan een draadje aan het uiteinde van de placenta hangt; organen die met elkaar verbonden zijn en elkaar voeden; daartussenin de door een sturende hand gesponnen trekdraden. Samen vormen ze de binnenkant van het web. Ze zijn gemaakt van op elkaar gelijmde lagen papier, met daarop lagen wasverzachter, verf, koffieresten en inkt.

De installatie van Helbitz Cohen is te vergelijken met een spinnenweb. Op een spinnenweb blijft een schilachtige laag achter die bestaat uit de stoffelijke resten, de lichamen, van gevangen insecten waaruit het leven is weggezogen, maar in Helbitz Cohens werk spelen de hulzen van de kaal en kwetsbaar opgehangen organen de rol van de lichamen. Ze zijn geen sporen van de dood – ze zijn het leven zelf. "
- Ronit Eden, curator

Ruthi Helbitz Cohen (1969) is geboren, woont en werkt in Israël. Ze heeft een Masteropleiding afgerond, geeft les aan verschillende kunstacademies en is hoofd van de kunstafdeling van Oranim Academic College of Education in Kiryat Tivon in Israël. Als kunstenares heeft zij in haar werk een heel eigen taal ontwikkeld. Ze exposeerde voor het eerst als student en heeft sindsdien talloze solotentoonstellingen gehad en deelgenomen aan veel groepsexposities in en buiten Israël. Werken van haar bevinden zich in diverse collecties in Israël en Europa.
In museum Beelden aan Zee vindt tegelijkertijd de tentoonstelling Jacques Lipchitz. De collectie van The Israel Museum, Jerusalem plaats.