KUNSTENISRAËL maakt mogelijkSAME SKY / SAME LAND

06-09-15 t/m 16-11-15  Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJG) , Amsterdam

Onder leiding van de bekende Israëlische kunstenaar Uri Tzaig, onderzochten designers en kunstenaars Gregory Larin, Yael Harnik, Kfir Shabat, Moshe Roas en Roy Maayan hun relatie tot de natuur, grondstoffen en duurzaamheid. Dit resulteerde in werken die een persoonlijk gekleurde weerspiegeling vormen van de grond en de hemel boven Israël. Een frisse kijk op hedendaags Israël in de vorm van voorwerpen, sieraden, textiel en prints, los van politiek en maatschappijkritiek. Een grensoverschrijdende visie waarbij het onderscheid tussen design, ambacht en kunst vervaagt.
6 september wordt de tentoonstelling geopend door JHM directeur Joël Cahen. 
Over de kunstenaars: 

Uri Tzaig (1965) is een internationaal bekend kunstenaar, ontwerper en schrijver. Zijn oorsprong ligt in het theater en hij maakt veel multimediaal werk en installaties.

Gregory Larin (1977) is in 2012 afgestudeerd aan het Jewelry Department of Shenkar College of Engineering and Design, Ramat Gan. Gregory Larin werkt vaak op een woeste maar tegelijkertijd tedere manier met een combinatie van schijnbaar vreemde materialen, waarbij hij een enkel sieraad kan uitbouwen tot ware beeldhouwwerken. 

Yael Harnik (1986) overmeestert de aarde, zee en de lucht op haar doeken op een manier die ons er dichtbij brengt. Zij dompelt de kijkers onder door ze mee te nemen tussen lagen van patronen, en fragmenten van mozaïeken die als een levend oppervlak getoond worden. 

Kfir Shabat (1979) toont de constante verandering binnen een kleine actieradius, het vergaan van materialen tot grijs en roestig stof, door het object zo te behandelen dat het aantrekkelijke kunst wordt. 

Moshe Roas (1981) is winnaar van de Israel Cultural Ministry Design Award 2014. Door eindeloos te herhalen maakt Moshe Roas een enkele lijn, een enkele draad, een gebogen curve van een boomstam, tot een oceaan van totale vrijheid en de risico’s die deze vrijheid met zich meebrengt. 

Roy Maayan (1976) is in 2002 afgestudeerd aan het Ceramic Design Department, Shenkar College, Ramat Gan. Roy Maayan vormt matzeballen, gefillte fish en stukken taart uit luchtige klei en schuimig glazuur, maar op zo’n manier dat een welhaast leeg bord de indruk wekt overladen te zijn met eten.
Foto: Werk van Uri Tzaig