KUNSTENISRAËL maakt mogelijk



ZEYDE. KRONIEK VAN EEN ONVERVULDE LIEFDE

23-05-15  Weede, Hoogland

Na een succesvolle crowdfundingsactie gesteund door KUNSTENISRAËL, komt theatergroep Terra Incognita met de voorstelling ‘Zeyde. Kroniek van een onvervulde liefde’Zeyde is gebaseerd op de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. Deze voorstelling gaat over de vraag hoe om te gaan met de onvervuldheid van het leven. Het verlangen naar vervulling is als het wachten op een bruid om te verschijnen op de bruiloft. We zien een kok, een violiste en een ceremoniemeester die bezig zijn met de voorbereidingen van een (Joodse) bruiloft. Intussen vertellen zij het verhaal (de kroniek) van het jongetje ‘Zejde’ (Jiddisch voor Opaatje). Waarom hij één moeder heeft en drie vaders en waarom hij onsterfelijk is. 

Een aaneenschakeling van verhalen volgt waarin we de worsteling van alle personages meemaken met de onvervuldheid van hun liefde en leven. Ieder probeert het leven op zijn eigen manier te beïnvloeden. En Zeyde? Hij kan niet dood, maar hoe moet hij dan leven? 

Het publiek waant zich na verloop van tijd daadwerkelijk gast op de bruiloft en gaat aan tafel om met elkaar te eten en te spreken over het verklaren van de liefde. Het zou geen theater zijn als in de tweede helft van de voorstelling niet alles anders blijkt dan gedacht. Misschien is uiteindelijk ‘de liefde verklaren’ het enige antwoord dat wij kunnen geven op de onvervuldheid van het leven. 

Terra Incognita brengt met deze locatie voorstelling een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Alle zintuigen komen aan bod. Vervuld van liefde en verwarring, met fantastische beelden en klanken, vol vragen en… met heerlijke gerechten in je geheugen, keer je terug in de dagelijkse realiteit.