KUNSTENISRAËL maakt mogelijkINTERNATIONAAL JOODS MUZIEK CONCOURS VOORRONDE B

14-09-14  Uilenburger Synagoge, Amsterdam

Van 13 tot en met 16 September 2014 vindt in Amsterdam het INTERNATIONAAL JOODS MUZIEK FESTIVAL plaats. Het belangrijkste onderdeel dit jaar is het 4e Internationaal Joods Muziek Concours, het enige concours voor Joodse muziek ter wereld. In de sfeervolle Uilenburger Synagoge strijden 18 ensembles (waarvan de helft uit Israël) om verschillende geldprijzen, concertboekingen en platencontracten. Op 16 september wordt het concours afgesloten met een grote finale in het Muziekgebouw aan ’t IJ. 

Deelnemers uit Israël in deze voorronde zijn: Nitsan Khen Razel, Yoed Sorek & Susanna KlovskyMaureen Nehedar, Kerem Ensemble met Ye'ela Avital en Faran Ensemble.  

Nitsan Khen Razel
Nitsan Khen Razel werd in Jerusalem geboren in 1975. Zijn familie stamt uit Nederland, Duitsland, Polen en Litouwen. In 2000 studeerde hij af als violist en klassiek componist aan de Jerusalem Music Academy. Als violist heeft hij een unieke stijl ontwikkeld door het spelen van Joodse muziek uit Oost en West, klassieke muziek en rock. Nitsan-Khen bespeelt een oude viool die hij kreeg van de vrouw die zijn vader in de tweede wereldoorlog hielp met onderduiken, Christa Bielle. In 2013 heeft hij zijn eerste album uitgebracht, “Motse Makom/Finding a Place”, die zijn persoonlijke en muzikale reis richting de Joodse muziek uitdrukt. Sommige stukken in zijn album zijn gebaseerd op de oude Asjkenazische Piyutim (Joods liturgisch liedjes) die nooit zijn opgenomen en bijna vergeten waren. Hij treedt op met zijn band en als solist met zijn nieuwe voorstelling “Ha’otsar” (de schat) waarin de Joodse viool en de verhalen erachter centraal staan. 

Yoed Sorek & Susanna Klovsky  
Yoed Sorek werd geboren in Jerusalem. Als kind zong hij als solist met de Berliner Philharmoniker gedirigeerd door Claudio Abbado. Hij studeerde aan de Jerusalem Academy of Music en aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag en specialiseert zich nu bij S. Cantorum Basel. Yoed is een actief solist in Opera, Oratorio, Lied en chazzanoet muziek. In München, Basel en Strassbourg dirigeerde hij diverse Synagogale koren en zong concerten in Jerusalem en in de Esnoga en ASK in Amsterdam. Yoed specialiseerde zich in het Jiddisj lied en heeft onlangs zijn debuut CD “Sima’s songs” uitgebracht. Pianiste Susanna Klovsky studeerde aan het conservatorium van München en Neuchatel/Genève. Ze won diverse solo- en kamermuziekprijzen en wordt veel gevraagd als begeleider bij de Beierse Staatsopera en Radio BR en is sinds 2009 de officiële begeleidster voor het ARD muziekconcours. Als duo focussen Yoed en Susanna zich op het Jiddisj lied.  

Maureen Nehedar
Maureen Nehedar, geboren en getogen in Isfahan, Iran, studeerde zang en compositie aan de Jerusalem Academy of Music en specialiseerde zich in Perzisch/Hebreeuws repertoire, waaronder Piyutim(liturgische liedjes) uit verschillende regio’s in Iran, verlovings- en bruiloftsliedjes, slaap- en oogstliedjes. Maureen deed vele optredens in Israël en in het buitenland met haar eigen ensemble, als een gastmuzikant met andere ensembles en met orkesten bij wereld muziek festivals opgetreden (o.a. het Lincoln Center in New York City en in Mexico, Duitsland en Italië). In augustus 2014 komt haar nieuwe album uit. Nehedar is een van de artiesten die deel uit maakt van het BBC World Music Album. Haar originele compositie voor Yom Kippurgebeden werd uitgebracht op een Noorse CD met muziek ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Nobelprijs. Maureen treedt op met haar ensemble maar, zoals bij dit concours, ook als solist met Perzische instrumenten .

Kerem Ensemble
Het Kerem Ensemble is een ensemble van vier Israëlische musici, de fluitiste Daphna Peled, gitaristen Gideon Brettler en Guy Meir en percussionist Nadav Rogel in samenwerking met de sopraan Ye’ela Avital. Het ensemble speelt een breed repertoire uit de joodse muzikale wereld. Traditioneel Ladino lied, Jiddisj lied, Israëlische folklore, traditionele Piyut en muziek door klassieke en moderne joodse componisten. De klassieke stijl en benadering van het ensemble, gecombineerd met de unieke arrangementen bieden een verfrissende interpretatie van traditioneel en modern repertoire. Ye’ela Avital geeft naast concerten (solo of met band) ook zang/therapie workshops voor volwassenen.

Faran Ensemble
De leden van het Faran Ensemble zijn gecharmeerd van de magische klanken van het Oosten en de bijzondere combinatie van culturen. Zij gebruiken oude instrumenten om nieuwe composities te creëren. Zij worden geïnspireerd door de woestijn en de wereld van emoties.