KUNSTENISRAËL maakt mogelijkINTERNATIONAAL JOODS MUZIEK CONCOURS VOORRONDE A

13-09-14  Uilenburger Synagoge, Amsterdam

Van 13 tot en met 16 september 2014 vindt in Amsterdam het INTERNATIONAAL JOODS MUZIEK FESTIVAL plaats. Het belangrijkste onderdeel dit jaar is het 4e Internationaal Joods Muziek Concours, het enige concours voor Joodse muziek ter wereld. In de sfeervolle Uilenburger Synagoge strijden 18 ensembles (waarvan de helft uit Israël) om verschillende geldprijzen, concertboekingen en platencontracten. Op 16 september wordt het concours afgesloten met een grote finale in het Muziekgebouw aan ’t IJ. 

Israëlische deelnemers aan deze voorronde zijn Ariel Nahum & Iyar Semel, KbETCH! en Limor Oved.
 
Ariel Nahum & Iyar Semel 
Ariel groeide op in een traditioneel Jemenitsche familie en leerde al jong van zijn vader de typische manier van zingen. Samen met deze zangstijl speelt Ariel ‘Tanake” (een tinnen trommel) en treedt op in Israël, Europa en Afrika waar hij samenwerkt met de beste muzikanten, zoals zijn gitarist Iyar Semel. Componist en tevens Oud speler. Samen creëren zij een nieuwe sound binnen de Jemenitische muziek, waarmee ze de verhalen van het Joods-Jemenitische volk vertellen. 

KbETCH!
In 2010 na zoeken naar en experimenteren met verschillende soorten muziek werd KbETCH! opgericht. Repetities in een kleine flat in Jaffa, tussen een moskee, voetbal stadion en een Bulgaarse restaurant inspireerden tot een hele eigen optelsom van stijlen: Originele folkmuziek beïnvloed door Klezmer, Balkan, Gypsy, Turks en meer, aangevuld met covers van Oekraïense, Russische, Roemeense en Sloweense hits van vorige eeuwen. Het resultaat is een mix uit de Levant en Oost Europa, die niet perse samenhangend is. Deze mix heeft ook geholpen bij het kiezen van de naam van de groep. 

Limor Oved
Als kind van Syrisch en Libanese ouders, studeerde Limor Oved klassieke zang en vervolgde haar opleiding aan de bekende Israëlische theaterschool “Beit Zvi” en speelde na haar afstuderen grote rollen in musicals (o.a. Les Miserables, Blood Brothers en Fiddler on the Roof). Na 10 jaar acteren besloot ze in 2005 te kiezen voor haar solocarrière. Ze kreeg een platencontract met het platenlabel “Nana Disc”. Limor zingt in het Hebreeuws, Spaans, Arabisch en Grieks. Haar liedjes zijn persoonlijk en gaan over vrouwelijkheid en liefde en zijn doorspekt met elementen van Algerijnse en Griekse etnisch muziek. In 2012 bracht Limor na zeven jaar hard werken de CD “Limor Oved” uit. De zangeres wordt begeleid door Gadi Seri: Percussie, Drums, Yaniv Taichman: Oud Saz, Dudi Sofer: Piano, Accordeon en Adam Ben Ezra: Basgitaar.