KUNSTENISRAËL maakt mogelijkSPOT ON ISRAELI THEATRE: HET KIND ACHTER DE OGEN

12-09-14  Theater De Doelenzaal, Amsterdam

Dit is een verhaal over de ongrijpbare kant van de liefde. Een moeder vertelt over haar zoon. Vandaag is zijn eerste schooldag en ze is bang. Zal hij geaccepteerd worden? Of zullen ze hem genadeloos buitensluiten? Debbie heeft een kind met het syndroom van Down. 

Loes Hegger speelt de moeder zonder drama maar vol humor en gevoel. Het drama zit onder haar huid. In een fascinerend, langzaam veranderend portret dat we ter plekke door een kinderhand getekend zien worden, lijkt haar zoon naar haar te kijken. Hij kijkt achter háár ogen en ziet alles: haar angsten, haar verlangen om hem te beschermen en haar liefde. Hij oordeelt niet. Dat doen wij. 

Het kind achter de ogen, in 1988 geschreven door de Israëlische Nava Semel, werd wereldwijd al meer dan 1.000 keer gespeeld. Er zijn prijswinnende radio- en theaterproducties gemaakt in Israël, New York, Los Angeles, Tsjechië, Roemenie, Polen, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Groot Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Duitsland en in Turkije. Het stuk is verrassend actueel met de universele vragen: hoe maakbaar is ons leven en wat is de betekenis van mensen met een afwijking?