AgendaFOOD CHAIN PROJECT

09-11-14 t/m 14-12-14  Nieuw Dakota, Amsterdam

Beeldend kunstenaar Itamar Gilboa realiseerde zich dat zijn voedingspatroon drastisch was veranderd nadat hij naar Amsterdam verhuisde. Hij besloot een jaar lang een dagboek bij te houden waarin hij nauwkeurig bijhield wat hij consumeerde, wat hij vervolgens vertaalde naar een sculptuurinstallatie, Food Chain Project. Deze installatie, een pop-up supermarkt gevuld met duizenden witte sculpturen van voedingsmiddelen, geeft zijn jaarlijkse consumptie weer. 
Door dit inzicht in zijn persoonlijke consumptie, begon de kunstenaar meer onderzoek te doen naar wereldwijde voedingsproblematiek; overconsumptie, verspilling en honger. Gilboa realiseerde zich dat hij met zijn project niet alleen bewustwording wilde vergroten, maar ook wilde bijdragen aan een verandering.
Daarom is elk onderdeel van de installatie, van kippenpoot tot stroopwafel en knoflookbol tot melkpak, te koop tijdens de tentoonstelling. Een deel van de opbrengst doneert de kunstenaar aan twee organisaties die zich bezighouden met de wereldvoedselproblematiek, Fairfood International en Youth Food Movement.